Dieta jest niczym innym jak naszym stylem życia. Nie myślmy o niej jako o ciągłych wyrzeczeniach. Tylko jako świadomym wyborze i dbałości o nasze i najbliższych zdrowie. Naszym mottem niech będą słowa Hipokratesa, ojca współczesnej medycyny:
“Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
W naszym gabinecie goszczą głównie mali pacjenci dla których jesteśmy często ostatnią deską ratunku. Rodzice odsyłani są od specjalisty do specjalisty. Niejednokrotnie z powierzchowną diagnozą lub bez. Problemy są bagatelizowane lub pacjent został podany tak rozległemu leczeniu, iż stan zdrowia jest w gorszym stanie niż przed leczeniem farmakologicznym. Po przeprowadzeniu wywiadu klinicznego okazuje się, iż pacjent oprócz problemów neurologicznych posiada szereg problemów przewodu pokarmowego. Wprowadzenie zmian żywieniowych jest niezbędne i konieczne w celu poprawy zdrowia.
“Jesteś tym, co jesz”
Należy uświadomić sobie, że to, co wkładamy do ust ma znaczenie: jest albo doskonałym, “paliwem” dla ciała, albo kolejnym gwoździem do naszej trumny…
Autyzm jest złożonym zaburzeniem rozwojowym układu neurologicznego, objawiający się przed 3 rokiem życia w sferach: interakcjach społecznych, komunikacji oraz ograniczonym, powtarzającym się repertuarze zachowań a także zaburzeniach snu, agresji, autoagresji, wysokiej drażliwości.
Bardzo wiele z wymienionych zachowań (co coraz częściej dostrzegają rodzice, terapeuci, lekarze a także potwierdzają badania), jest powiązanych z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak:
W celu poprawy funkcjonowania dziecka należy wprowadzić odpowiednią dietę.
Zależność jelita-mózg zaobserwowano również przy takich problemach jak ADHD czy choroba Parkinsona (osoby chore informowały o takich objawach jak: zaparcia, ból i wzdęcia, symptomach powszechnie obserwowanych u dzieci autystycznych).
Debatę dotyczącą etiologii Parkinsona podjęto szerzej na konferencji “Neuroscience 2016”. Przeprowadzono również badania na myszach, które potwierdziły przypuszczenia naukowców. Profesor Mazmanian tak podsumowuje ów wynik:
“Przeszczepienie samych bakterii od osób chorych przyczyniło się do przeniesienia symptomów choroby Parkinsona, co dowodzi, że procesy chorobowe zachodzące w jelitach nie są skutkiem choroby, ale jej przyczyną”.
I dodaje:
“źródłem problemu może być nie tyle obecność, ale brak bakterii o korzystnym działaniu w jelitach osób cierpiących na chorobę Parkinsona”.
Jeszcze niespełna 4-5 lat temu niewiele było doniesień ze świata nauki o zależności jelita-mózg. Nikt nie przypuszczał, że komensale zamieszkujące nasz przewód pokarmowy mogą mieć wpływ na zaburzenia psychiczne tj. depresje, schizofrenie, autyzm, chorobę Parkinsona czy Alzheimera; oraz, że mikroorganizmy mogą obejmować kontrolę nad dojrzewaniem mózgu i tworzeniem się bariery krew-mózg. Tym bardziej nikt nie brał poważnie sugestii samych chorych, ani ich rodzin. Na szczęście się to zmienia, co prawda badania nadal są przeprowadzane jedynie w laboratoriach na myszach. Między innymi udowodniono, że tworzenie otoczek mielinowych nerwów kory przedczołowej oraz struktura ciała migdałowatego oraz hipokampu jest kluczowa dla przetwarzania emocjonalnego, pozostają pod kontrolą mikrobioty jelitowej.
Zatem szereg zaburzeń emocjonalnych, coraz częściej występujących u dzieci jest możliwy do wyciszenie poprzez odpowiednio wdrążaną dietę. Wszystko wskazuje na to, że zmiany w mikroflorze jelitowej są jedna z, lub główną przyczyną chorób neurodegeneracyjnych.
Dieta w terapii autyzmu to stosunkowo nowe zagadnienie w nauce, ale już teraz wiadomo, że odpowiednie odżywianie może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie dzieci i dorosłych z ASD. Właściwie dobrana dieta może poprawić koncentrację, zmniejszyć problemy behawioralne, a także wspierać zdrowie układu pokarmowego, który często jest osłabiony u osób z autyzmem. Warto podkreślić, że osoby z autyzmem często mają specyficzne potrzeby żywieniowe. Mogą one wynikać z nadwrażliwości sensorycznej (np. niechęci do określonych tekstur czy smaków), problemów z trawieniem, alergii pokarmowych lub niedoborów składników odżywczych. Dlatego dieta powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb każdej osoby.